Balatoni körkép

Elnémult vulkanikus hegyek koszorújában csillog a Balaton, természeti kincsünk. Nyáron Európa egyik legkedveltebb nyaralóhelye, amely ideális adottságokkal bír a napfény, a jó borok és a vizi sportok kedvelőinek. Magyar tengernek nevezik sokan ezt az édesvízi tavat, mely több mint 70 kilométer hosszan nyúlik el a Duna nyugati partján.

Fonyód város, ahol irodánk is található és a legtöbb ingatlant értékesítjük, egyike a Balaton közvetlen partján lévő településeknek. A Balaton vizéből kiemelkedő kettős hegyét éppúgy lakták az őskori népek, mint a rómaiak és a népvándorlás korának törzsei. Az elmúlt évezredek alatt sokszor vált lakatlanná és népesült be újra.

Balaton A településről az egyik első írásos emlék Szent László király levelében, 1082-ben jelent meg Funodi név alatt. A középkorban híres "sasfészek" volt a maga várával, mely a mocsaras, zsombékos terepen állott törökverő Magyar Bálint várkapitánnyal. A több mint másfél évszázados török uralom után a település teljesen lepusztult, sokáig szinte lakatlan szigetté vált. Csak a XVIII. század második felében kezdett felépülni. Az 1861-ben megépülő "Déli Vasút" nagy lökést adott a hely felemelkedéséhez, melyet a tájba szerelmes befektetők tovább erősítettek. 1905-ben önélló községgé nyilvánították, majd 1989-ben városi rangot kapott. Az elmúlt évtizedekben az ország egyik legkedveltebb üdülőkörzetévé vált. Központja a vasútállomás közvetlen közelében helyezkedik el. Több színvonalas vendéglátó és kereskedelmi hely mellett itt találhato a sevillai világkiállítás magyar pavilonjának létrehozója, a neves magyar építész, Makovecz Imre által tervezett, muvészien és technikailag egyaránt egyedülállóan megalkotott Mátyás Király Gimnázium, mely 1989-ben készült el.


Vissza decoration Ugrás a lap tetejére